Vai dzemdībām var sagatavoties?


      Tas, ko es mīlu par savu darbu ir iespēja dzirdēt tik daudzu sieviešu pieredzes stāstus un domas par laiku, kamēr viņas ir gatavojušās dzemdībām un par pieredzēto dzemdībās. Tas man dod tik daudz dažādus skata punktus no kā paskatīties uz šo nozīmīgo dzīves brīdi, ko pati nekad nesaskatītu. Un tad man dod iespēju uzrunāt vairāk sievietes.
      Tas ar ko es regulāri saskatos ir dažādu dzemdību speciālistu pasniegtais mammām, ka “dzemdības ir tik dažādas un labāk nekam konkrēti negatavoties un pieņemt visu kā ir”. Šis ieteikums nāk ar tiem labākajiem nodomiem un ir vērst uz to, lai sievietes neieciklētos uz kādu vienu ideālo dzemdību veidu un scenāriju, jo mediķis negrib būt daļa no sievietes vilšanās par to, ka nav sanācis kā gribējās. Bet tai pat laikā, tas ko neapzināti ar šiem vārdiem panāk ir tas, ka sieviete atmet domu par gatavošanos šim lielajam darbam. Viņas galvā ir iesēta doma, ka tas ir tik neparedzami un attiecīgi arī tam nevar sagatavoties. Un vēl arī negribot tiek kultivētas bailes un spriedze, jo sievietei ir jāspēj iet pretī kaut kam tik liela, nezināma un neparedzamam. Ko pat mediķi nevar ne paredzēt. Kā tad , lai sieviete ar mieru, uzticēšanos un atvērtu sirdi dodas uz dzemdībām?
       Un man atklāti sakot ir ļoti žēl, ka ar šiem vārdiem sievietēs tiek sēta pezpalīdzības un baiļu sajūta, jo manā skatījumā dzemdībām var sagatavoties. Arī neskatoties uz to, ka dzemdību scenāriji var pavērsties dažādi.
       Tas, ko mēs viennozīmīgi zinām par dzemdībām, ka būs SĀPES un no sāpēm būs SATRAUKUMS. Vai otrādi – SATRAUKUMS no kā palielinās SĀPJU sajūta. Un tas būs visos dzemdību scenārijos – garās, ātrās, ar sarežģījumiem vai bez, tajās, kurās mazulis piedzimst pa dzemdību ceļiem un tajās, kas beidzas ar ķeizargriezienu. Un tas nozīmē, ka mēs gatavojamies nevis kādam noteiktam dzemdību scenārijam, bet mēs gatavojamies kā ar elpu mazināt savu satraukumu. Kas palīdzēs, gan pašām būt klātesošām un apzinātām šajā procesā, gan sadarbībai ar mediķiem. Un mēs gatavojamies tam, kā pārvarēt sāpes, jo tās būs visās dzemdībās. Apzinām elpas nozīmi un radinām savu ķermeni darbam ar elpu, lai dzemdībās tas nāk vieglāk un prasa mazāk spēku.
       Un šīs divas lietas noderēs jebkurā dzemdību scenārijā – gan gadījumos, kad viss iet kā pa diedziņu, gan tad, kad viss iet pilnīgi ne tā kā gribējās.
DZEMDĪBĀM VAR SAGATAVOTIES!

Older Post Newer Post