KĀ SAJŪTAS KONTRAKCIJA?

Kā sajūtās kontrakcija? To man ļoooti gribējās zināt pirms savām pirmajām dzemdībām. Zināšanas iedod kaut nedaudz mieru, ejot pretī nezināmajam.

Apkopoju biežākās sajūtas ar kādām dalās mammas!

 

Dzemdību sākuma posmā kontrakcijas var sajusties, kā vēdergraizes pie caurejas. Gadās, kad dzemdības patiesi sākas ar biežu skraidīšanu uz tualeti un vēdera tīrīšanos. Un tikai pēc kāda laika mamma saprot, ka skraidīšana ir diezgan regulāra un sajūtas progresē. Ir skaidrs, ka tā nav vienkārši caureja.  

 

Daudz sievietes saka, ka dzemdību kontrakcijas ir atgādinājušas menustrāciju sāpes vēdera lejasdaļā. Sākumā kā nepatīkama vilkšana un tad progresējot uz ļoti spēcīgām menustrāciju sāpēm.

 

 

Apmēram trešdaļa sieviešu dzemdībās ir jutušas tikai muguras sāpes – muguras lejas daļā, krustu “laušanu”, iespējams pat ar “izstarošanu” uz kājām. Šajā gadījumā ļoti atslogojošas ir četrrāpus pozas un dzemdību partnera izdarīts spiediens uz muguras lejas daļu, gurniem un krusta kaulu.

 

Bieži sievietes raksturo dzemdību sāpes, kā viļņveidīgu sajūtu, kas sākas pamazām, tad pieaug un kādu laiku piedzīvo pīķi, un tad atkal pakāpeniski noplok. Sāpju intensitāte nav vienmērīga, tā mainās.

 

Daļa sieviešu saka, ka dzemdībās justo nesauktu pat par sāpēm, bet kā milzu spiedienu no iekšpuses. Izteikti tas var būt dzemdību izstumšanas fāzē, kad mazulis ieņem vietu iegurnī un spiež uz muskuļiem, saitēm un locītavām.

 

Par dedzinošo apli jeb “ring of fire” sauc mirkli, kad mazuļa galviņa teju, teju piedzims. Starpenes audi ir iestiepti līdz maksimumam un mamma sajūt, ka starpeni svilina, dedzina un liekas, ka viss plīsīs. No šīs sajūtas nevajag nobīties. Tas tikai liecina, ka mazulītis tūlīt, tūlīt piedzims.

 

Kā kontracijas sajuti Tu?


Older Post Newer Post