PĒCDZEMDĪBU TRĪCĒŠANA

pēcdzemdības

    pēcdzemdību trīcēšana

     Neilgi pēc mazulīša piedzimšanas vismaz puse sieviešu piedzīvo nekontrolējamu ķermeņa trīcēšanu.

Dažas sievietes saka, ka tas ir bijis tik izteikti, ka nav bijis iespējams noturēt rokās mazuli. Bet tas arī ir pārgājis 20-30 minūšu laikā.

Pēcdzemdību ķermeņa trīcēšana ir stāvoklis, ko dažreiz sauc arī par pēcdzemdību drudzi vai pēcdzemdību drebuļiem. Tas ir parasti saistīts ar sievietes ķermeņa reakciju uz dzemdību procesu un dzemdes samazināšanos pēc dzimšanas.

Trīce nav kaitīga vai bīstama, taču, ja tā turpinās ilgstoši, tad nepieciešamas konsultēties ar ārstu.

Kāpēc pēcdzemdību ķermenis var trīcēt:

  1. Hormonālas izmaiņas: Dzemdību procesa laikā sievietes ķermenis ražo un izdala daudz hormonu, piemēram, oksitocīnu un adrenalīnu. Šie hormoni var ietekmēt nervu sistēmu un izraisīt trīcēšanu.
  2. Palielināts sirdsdarbības ātrums: Dzemdību laikā sirdsdarbības ātrums palielinās, lai nodrošinātu asins plūsmu uz dzemdi un mazuļa apgādi ar skābekli. Pēc dzimšanas, kad sirdsdarbība atkal normalizējas, tas var izraisīt trīcēšanu.
  3. Asins zudums: Dažas sievietes var pieredzēt asins zudumu dzemdību laikā, kas var novest pie asinsspiediena nestabilitātes un trīcēšanas pēc dzimšanas.
  4. Fizisks izsīkums: Dzemdību laikā sievietes bieži iztērē daudz enerģijas, un pēc dzemdībām ķermenis var reaģēt uz izsīkumu ar trīcēšanu.
  5. Emocijas: Dzemdības var būt emocionāli intensīvas un emocionālie faktori var ietekmēt ķermeņa reakciju pēc dzimšanas, izraisot trīcēšanu.
  6. Atveseļošanās process: Pēc dzemdībām ķermenis sāk atveseļoties un atjaunoties. Šis atveseļošanās process var izraisīt dažādas ķermeņa reakcijas, ieskaitot trīcēšanu.

Ko darīt?

Trīci nav jāmēģina apstādināt ar saspringšanu. Tā vietā vajag, lai kāds jauno māmiņu sasedz, uzvelk siltas zeķes, iedot padzerties kautko siltu un saldu. 

Trīces laikā palīdzoša var būt izelpa ar brīvām lūpām, atgādinot zirga sprauslas.

 

Vai Tu piedzīvoji pēcdzemdību trīcēšanu? 

 

 

 

 


Older Post Newer Post