KĀDAS IR/ NAV DZEMDĪBU SĀKŠANĀS PAZĪMES?

Esmu pāris reizes saskārusies ar situāciju, kad mammas dzemdībām sākoties gaida maldīgas pazīmes, lai noticētu, ka dzemdības ir sākušās.  Tāpēc nolēmu par to uzrakstīt.

Vai šīs ir pazīmes, ka dzemdības ir sākušās?

Gļotu korķis

 Nē, gļotu korķa izdalīšanās nav uzskatāma par drošu dzemdību sākšanās pazīmi. Gļotu korķis var nedaudz izdalīties un tad atkal atjaunoties. Tas var arī izdalīties ļoti pakāpeniski pāris nedēļu laikā, tā, ka mamma pat to nepamana. Tas var izdalīties arī tad, kad kontrakcijas jau rit pilnā sparā. Ja gļotu korķis izdalās lielos kunkuļos, var PIEĻAUT, ka dzemdības sāksies tuvāko 2 diennakšu laikā. Bet, tā var arī nebūt.

 

Augļūdeņu noplūšana

 

Nē, tikai piektā daļa dzemdību sākas ar augļūdēņu noplūšanu. Augļapvalks var pārplīst jebkurā dzemdību brīdī pie jebkura dzemdes kakla atvēruma. Dažreiz pat pirms pašas mazuļa piedzimšanas. Ir arī gadījumi, kad mazulītis piedzimst ar neskartu augļapvalku. Šajā gadījumā saka, ka “dzimis laimes krekliņā”.

 

Neregulāras kontrakcijas

 

Retas vai biežākas, īsas, neregulāras kontrakcijas, kad starplaiki starp tām ir haotiski, nenozīmē, ka dzemdības ir sākušās. Iespējams ir dzemdību iešūpošanās (latentā fāze), bet varbūt tās ir tikai treniņkontrakcijas. Ja tās ir dzemdību kontrakcijas, sajūtām būtu jāprogresē. Ja nē, tās pēc pāris stundām pazūd pavisam. Bieži vien šādas treniņkontrakcijas pastiprinās uz vakaru vai nakti un līdz rītam jau ir pārgājušas.

 

Par to, ka dzemdības patiešām ir sākušās, liecina biežas (vismaz reizi 5 min.) kontrakcijas, kas tādas ir jau kādu laiku un ir tendence starplaikiem samazināties. Šajā brīdī sāpes pārsvarā jau ir tik spēcīgas, ka nav jautājumi par to vai tās ir dzemdības.

 

 

Bez regulārām kontrakcijām uz stacionāru jādodas vai ar vecmāti jāsazinās, ja

  • ir asiņošana (šķidras košas asinis),
  • tek augļūdeni, kas nav dzidri vai rozīgi, bet ar citu piekrāsu no dzeltenīgas, līdz pat tumši brūnai,
  • ilgstoši nenovēro mazuļa kustības, tad, kad normāli tas būtu rosīgs.

 

Ceru, ka šī informācija noder. Ieraksti komentārā, kurā brīdī Tu saprati, ka dzemdības ir sākušās!


Older Post Newer Post